Кръгла маса върху Семинар 5 на Жак Лакан „Образуванията на несъзнаваното“ с Ален и Катрин Вание

Кръгла маса върху Семинар 5 на Жак Лакан „Образуванията на несъзнаваното“ с Ален и Катрин Вание

Дата/Час
29/06/2024
10:00 - 17:00

Местоположение
Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Категория
Събития - български


Уважаеми колеги и съмишленици,
 
На  29.06.2024 г., от 10.00 до 17.00 ч., ще се проведе Кръгла маса, посветена на „Четене на Семинар 5“ на Лакан  „Образуванията на несъзнаваното“, с участието на проф. Ален Вание* (Espace Analytique – Paris) и д-р Катрин Вание** (Espace Analytique – Paris) (10.00-17.00 ч.)
 
Място на провеждане: Ректорат на СУ „Св. Климент Охридски“, Нова Конферентна зала (Северно крило, ет. 2), и онлайн (през Зуум).
 
Краен срок за регистрация и заплащане на таксата: до 27.06.2024 г.
 
Такси за правоучастие:
 
– 20 лв. за членове на АБПП;
– 60 лв. за външни участници;
– безплатно за студенти и преподаватели от СУ, при присъствено участие
 
 
Напомняме, че записи от семинара няма да бъдат правени. Регистриралите се за онлайн участие ще получат информация за достъп до срещата в деня преди семинара на посочения от тях имейл. Напомняме също, че не изпращаме потвърждаващ имейл при регистрацията. Изпращането на заявка за участие от Ваша страна и заплащането на таксата за правоучастие Ви дават право на достъп. Осигурен е превод от и на френски език.
 
 

*проф. Ален Вание – Психиатър,  професор по психопатология и психоанализа от Университета Париж Дидро – Париж VII, където  съосновава Изследователски център Психоанализа, Медицина и Общество. Дългогодишен преподавател в Националното висше училище за изящни изкуства в Париж.

Един от първите френски аналитици, ангажирали се дългосрочно с каузата на психоанализата и формирането на психоаналитици у нас. Участвал е  в семинари, конгреси, Кръгли маси и Летни училища, организирани от АБПП. Изнасял е публични лекции пред широка българска аудитория в СУ Св. Кл. Охридски и в  НХА София: „Психоанализа, изкуство, образ“ (2015 г.),  „Това, което остава“ (2016 г.), „Чертата. Изкуството на далечния изток, психоанализата и съвременното изкуство“ (2017 г.), „Май 68-а в Париж“ (2018 г.). Почетен член на АБПП.

Автор на над 250 статии и три монографии, като на български език е публикувана неговата книга „Лакан”(изд. Лик, 2000 г.).

**д-р Катрин Вание – Един от пионерите на проникването на психоанализата  в България и формирането на български психоаналитици в Асоциация Българско психоаналитично пространство.

Доктор по психология, тя дълги години практикува като детски психоаналитик в отделението по неонатология в болница Дьолафонтен в Сен Дьони.  Плод на тази работа е книгата ѝ „Да се родиш недоносен“, която АБПП издаде на български език през 2016 г. Почетен член на АБПП.

За особени граждански заслуги, Катрин Вание е удостоена в страната си от френското правителство със званието Кавалер на Почетния легион.

Афишът е дело на Влади Витанова.

За Ваше улеснение прилагаме схема на местонахождението на Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски“: