Представяне на клинични случаи

Представяне на клинични случаи

Дата/Час
02/10/2021
10:00 - 13:00

Категория
Вътрешни семинари


Уважаеми колеги,

Каним Ви да се включите във вече традиционния вътрешен семинар „Представяне на клинични случаи“ с водещ д-р Александър Петров. Темата на семинара тази година е: „Представяне на клинични случаи: начало на анализата, установяване/разпознаване на трансфера. Трансфер към терапевта, трансфер към институцията“.
 Семинарът е отворен САМО за членове на АБПП и е безплатен.

Поради удължаването на епидемичната обстановка у нас семинарът ще се проведе през онлайн платформата ZOOM.

За заявки за представяне на клинична винетка, както и за въпроси свързани със семинара, можете да пишете на д-р Александър Петров на имейл addp@protonmail.com.

Заявки за участие можете да правите през приложената регистрационна бланка.

Краен срок за подаване на заявки: 24.09.2021 г.

АНОТАЦИЯ

Клиничен факт е, че има субекти, които се адресират само, „с антураж“ – никога сами, винаги с /по повод на децата си, мъжа си и пр. В такъв случай, кой е пациентът? Например, майката, която идва да доведе своя син, но остава да говори, докато синът ѝ е в ателие? От друга страна, за какво служи антуражът на институцията? Какви последствия има „размножаването“ на трансфера, при което докато говориш на един, на терапевта, знаеш, че има и други – други терапевти, водещи на ателиета, доброволци и пр., и също така си в обмен и с тях. Как можем да разработим твърдението, че преносът към множество, към повече специалисти, способства за установяването на пренос към един? И в крайна сметка защо на някои субекти им е необходима институция, за да могат да направят адрес?

ПРОГРАМА НА СРЕЩАТА

1. Представяне на темата

2. Въведение в темата :

– Какво знаем за трансфера към „институцията“ и как се свързва това с „онзи, който знае“ , който „отнема“ от желанието на майката към детето?

– „фор-да“ на детето във Фройдовия дискурс.

– Лакановото „имената на бащата“, факта, че майката е „телесна“, нея я има в сетивата на детето, а бащата до един момента е само „предположен“. Той е „инстанция“ –  как това се открива в трансфера?

3. Представяне на личен опит от практиката на участвещите в семинара за началото и трансфера при работа в институции.

4. Дискусия. Идеи. Практики