Литература и психоанализа: Едип – пета среща

Литература и психоанализа: Едип – пета среща

Дата/Час
26/01/2017
18:00 - 20:00

Местоположение
СУ

Категория
Литература и психоанализа


Уважаеми приятели,

Каним ви на петата среща на семинара “Психоанализа и Литература: Едип”, с участието на Дарин Тенев и Иван Дулов, която ще се проведе в библиотека “Филологии”, VІ етаж, Ректорат на СУ “Св. Климент Охридски”.

Вход свободен.

Великата творба на Софокъл вече векове вълнува читатели, изследователи, специалисти от различни полета. Кой всъщност е Едип? Какъв е този „син, който не е трябвало да се ражда”? Какво е необичайното в неговата съдба? Какъв е всъщност този човек, убил своя баща и оженил се за своята майка? Защо Фройд избира да наименува едно централно понятие в психоанализата именно „Едипов комплекс”?
Това са част от въпросите, които ще поставим в този семинар. Ще разгледаме също така различните парадигми в полето на психоанализата и литературата, които са разработвали въпроса за Едип, както и неговото отношение към други въпроси, поставени в редица текстове – литературни и психоаналитични.

Лектори и теми
Дарин Тенев: “Едип различно и отново и отново по-различно. (Потенциите на историята във вресията на Дюренмат)”

В доклада ще се обърна към разказа на Фридрих Дюренмат “Смъртта на питията”, за да се опитам да мисля потенциите на историята за Едип като водещи отвъд границите на Софоклевия парадигматичен вариант. През въпроса за потенцията и потенциалността ще разгледам отношението на знанието към случващото се; на структурирането на времето (на предсказание и осъществяването му) към възможността от пренаписване на миналото; на литературата към фигурата на Едип.

Иван Дулов: „Винаги ли ни е необходим баща? Едип в прочита на Орхан Памук”

На участниците в семинара се препоръчва да се запознаят с книгата на Орхан Памук – “Червенокосата”.