Журне на Еспас Аналитик – Париж

Журне на Еспас Аналитик – Париж

Дата/Час
16/03/2024 - 17/03/2024
9:30 - 21:30

Категория
Събития - български


Уважаеми колеги и съмишленици,

На 16. и 17. март 2024 г. в гр. Париж, Франция, ще се проведе поредната Годишна научно-изследователска конференция (т.нар. Журне д’Етюд) на „Аналитично пространство-Париж“ (ЕА) под надслов „Преосмисляне на психоанализата“.

Събитието ще се проведе присъствено и онлайн.

Начало: 9.30 ч.

Място на провеждане: Salle des fêtes  XIVe, 12 rue  Pierre Castagnou 75014

ПРОГРАМА

Анонс:

Психоаналитичната мисъл днес е масово критикувана, а посоката на развитието ѝ е пълна с неяснота по отношение на практическите очаквания към нея и разпространението ѝ.

Малко се знае за това, че още в средата на миналия век Лакан адресира критики към международните психоаналитични теории в опит да преформулира тази мисъл чрез преработка на определени концепции на Фройд.

Слабо разбрани от институциите, сложни и все още без достатъчно опит на практика, тези еволюционни идеи на Лакан, споделяни и от някои други автори, водят до една преосмислена психоанализа, способна да се доближи до настоящето.

Отвъд Едиповия комплекс, отвъд идеята за фаличното цяло, отвъд нормите за мъжественост и универсалност, отвъд политическото несъзнавано, превърнало се в еквивалент на логиката на фантазма, днес се разработва по различен начин едно концептуално цяло. В клиничния опит новите форми на симптома, на сексуалните ориентации, на детските патологии се възприемат спрямо настоящето. Дават се отговори на полезни критики, на добре обосновани възражения, контраофанзивите се противопоставят на безсмислените отхвърляния. По време на тези работни дни на Аналитичното пространство, психоаналитиците ще имат възможност да дискутират еволюционните точки на тяхната дисциплина, за да обсъдят напредъка и необходимото преосмисляне на фундаменталните концепции на психоанализата.

Организационен комитет:

Жизел Шабудез, Оливие Дувил, Урсула Хомел, Виржини Джакоб-Алби, Патрик Ландман, Луи Рафино , Катрин Саладен, Ален Вание, Катрин Вание, Маркос Зафиропулос.

За допълнителна информация, моля, следете сайта на Аналитично пространство – Париж: https://www.espace-analytique.org/

Материала подготви: Цветелина Чопкова