Хистерия, мъжественост, женственост – Семинар с д-р Жизел Шабудез

Хистерия, мъжественост, женственост – Семинар с д-р Жизел Шабудез

Дата/Час
30/03/2024
10:00 - 17:00

Местоположение
Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Категория
Събития - български


Уважаеми колеги,
Каним Ви на семинара „Хистерия, мъжественост, женственост“ с гост-водещ д-р  Жизел Шабудез* от Еспас Аналитик – Париж, който ще се проведе на 30.03.2024 г., от  10.00 ч. до 17.00 ч. в Ректорат на СУ „Св. Климент Охридски“, Зала 2, както и онлайн (през Zoom).
Осигурен е превод от и на френски език.
 
Такси за правоучастие :
 
– 20 лв. за членове на АБПП
– 60 лв. за външни участници
– безплатно за студенти и преподаватели от СУ „Св. Кл. Охридски“
 
Срок за регистрация и заплащане на таксата : до 28.03.2024 г.
 
Записи от семинара няма да бъдат правени. Регистриралите се за онлайн участие ще получат информация за достъп до срещата в деня преди семинара на посочения от тях имейл. Напомняме, че не изпращаме потвърждаващ имейл при регистрацията. Изпращането на заявка за участие от Ваша страна и заплащането на таксата за правоучастие Ви дават право на достъп.
 
АРГУМЕНТ

Поставянето на хистерията по този начин, като трети термин по отношение на мъжкото и женствеността, представлява своеобразен триптих на трите термина, защото между тях се разиграва нещо особено. Между хистерията и женствеността не съществува еквивалентност, както обичайно се е  възприемало от времето на Фройд насам, а напротив – много специфична позиция на тази структура, както по отношение на мъжкото, така и по отношение на женското. Само тя се формира в дискурс, изправена пред женственостите, които не го правят, и мъжкото, което сексуалният закон провъзгласява. Циркулирането между въпросните три субективни позиции е еволюирало, техните модалности са далеч от онова, което са представлявали преди век, но спецификите им не са толкова различни. За да ги доловим, трябва да прибегнем до новите сексуирани логики, въведени в психоанализата от Лакан. Настоящият семинар предлага да анализираме техните двигатели, клинични аспекти и взаимовръзки.

Афишът е дело на Влади Витанова.

*Жизел Шабудез е психиатър, психоаналитик и бивш президент на Еспас аналитик.
След като прави докторат по медицина в Монпелие, Жизел Шабудез специализира психиатрия в Париж, през цялото време формирайки се в психоанализа, със Серж Льоклер, после с Жак Лакан, чак до смъртта му през 1981г.
Тя преподава в катедрата за психоанализа в университета Париж VIII от 1982 до 1999г.; медицински директор на медикопсихологични центрове от 1978 до 2013г.; главен редактор на списанието „Фигури на психоанализата“ до 2014г. Работата ѝ коментира, интерпретира и продължава тази на Лакан във връзката му с Фройд.
В последно време тя  води семинарите „Перверзното артикулиране“ (2009-2010) и „Основите на психоанализата“ (2010-2011; 2016-2017). Прави редица експозета на университетски конгреси, колквиуми и на журнетата на Еспас аналитик, сред които „Царският път“ на конгреса Венеция и сънят (2011); „Меланхоличен ум“ (2012); „Бъдещето на перверзната артикулация“ (2012); „Едипът на Лакан“ (2013); „Напредък на фройдолаканианските понятия“ (2013); „Юношеският момент“ (2015) и др. Автор на книгите „Понятието фалос“ (1995); „Уравнението на сънищата“ (2000); „Сексуална връзка и връзка на половете“ (2004) и др.