Представяне на книга – „Кисело грозде и изтръпнали зъби“ от Катрин Матлен-Вание

Представяне на книга – „Кисело грозде и изтръпнали зъби“ от Катрин Матлен-Вание

Дата/Час
24/06/2023
18:00 - 20:00

Местоположение
Книжарница "Хеликон", ул. "Съборна"5

Категория
Представяне на книги


Скъпи колеги и съмишленици,

Асоциация Българско психоаналитично пространство и Център за психосоциална подкрепа Ви канят на представянето на книгата „Кисело грозде и изтръпнали зъби“ в превод на проф. Асен Чаушев, където ще имате възможност да се срещнете с автора Катрин Вание. Събитието е безплатно и ще се състои в книжарница „Хеликон“, на ул. „Съборна“ 5, на 24.06.2023 г., от 18:00 ч.

В същината на книгата „Кисело грозде и изтръпнали зъби“ са 20 случая на малки пациенти – Фелисиен, Орор, Марго, Ксенофон…Катрин Вание отваря за нас вратата на своя кабинет, прави ни участници в първата среща, разказва ни за тяхното страдание, за съдбата да бъдеш родител, за желанието да бъдеш психоаналитик на деца.
Сигурна съм, че всеки който приема деца ще разпознае сред тези 20 случая „свои“ случаи – „О-о, това е също като един мой случай…“, „Точно това ми каза един родител…“, „Тази рисунка прилича много на рисунката, която направи един мой малък пациент…“, може би ще си кажете вие, защото децата навсякъде по света винаги ще бъдат белязани от несъзнаваното на своите родители и от съдбата да бъдат човешки същества. Защото въпросът за искането и страданието на детето, за началото и разгръщането на лечението, за срещите с родителите и симптомите на децата ще бъдат подемани от всяко поколение психоаналитици, белязани от историята на психоанализата и от превратностите на времето, в което живеят. И още нещо, което няма да се промени: „Симптомът принадлежи на детето в същата степен, в която е и на родителите му, и тъкмо в това междинно пространство трябва да работим.“ ни казва Катрин Вание.

 

 

 

Визитка на автора

Катрин Вание е един от пионерите на проникването на психоанализата  в България и формирането на български психоаналитици в Асоциация Българско психоаналитично пространство.

Доктор по психология, тя дълги години практикува като детски психоаналитик в отделението по неонатология в болница Дьолафонтен в Сен Дьони.  Плод на тази работа е книгата ѝ „Да се родиш недоносен“, която АБПП издаде на български език през 2016 г.

За особени граждански заслуги, Катрин Вание е удостоена в страната си от френското правителство със званието Кавалер на Почетния легион.