Подходи в практическата работа с аутисти

Подходи в практическата работа с аутисти

Дата/Час
25/02/2023 - 26/02/2023
10:00 - 16:00

Категория
Обучения


Уважаеми колеги,

Имаме удоволствието да обявим  новото обучение, предлагано от АБПП – „Подходи в практическата работа с аутисти“. То е част от квалификационните обучения на Асоциацията. Негови водещи ще бъдат доц. Диана Циркова и д-р Десислава Гъдева.

Обучението ще се проведе на 25. и 26. февруари, 2023 г., от 10:00 до 16:00 ч. в онлайн платформата ЗУУМ. Участниците ще получат информация за достъп на посочения при регистрацията имейл.

Краен срок за регистрация: 20..02.2023 г.

Такса правоучастие: 180 лв., по банков път

Всички въпроси, свързани с организацията и провеждането на обучението, можете да отправяте към доц. Диана Циркова  на имейл dianatsirkova@yahoo.com.

ПОКАНА

В съвременната дискусия за аутистичното разстройство се говори не толкова за лечение на аутизма, а за лечение на дискомфорта причинен от него. Два основни подхода в съпровождането на аутистичното състояние се развиват в нашето съвремие. Първият включва обучителните методи, при които знанието се намира от страната на професионалиста, като стремежът е към възпитаване на познавателната способност.

Другият подход включва така наречените „развитийни“ методи, които се опират върху инициативата на самите засегнати от аутизма субекти. Възможно е в аутиста да се мобилизира потенциална афективна динамика, която да позволи конструиране на субекта. Психоанализата споделя този втори подход и търси медиатор в речта на засегнатия субект.

Предлаганото обучение се основава върху концепцията за аутистичния ръб. Това е пространство на обмен, което не е нито на единия, нито на другия. Практическата работа се състои в изграждане и изместване на този ръб, като отчитаме неговите проявления: аутистичния обект; двойника; специфичния интерес. Аутистичното дете ги изработва и ги ситуира между себе си и външния свят. Използва ги спонтанно за да се предпази от обмена с другия, за да регулира афекта си, но и за да контактува с обкръжението чрез тяхното посредничество.

ПРОГРАМА НА ОБУЧЕНИЕТО

Визитки на водещите